Balın Faydaları Nelerdir?
Bal doğanın bizlere verdiği en şifalı ve en lezzetli besinler arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bal özellikle yara ve enfeksiyonların da iyileşmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda balın içerisinde bal esasında, glikoz ya da mısır şurubu eklenebilmektedir. Bu ürünler sahte baldır.
Doğal Bal
Doğal bal içerisinde şurup, bal esansı ya da glikoz katılmamış olan ballardır. Doğal ballarda çalışan ve balı yapan tek şey arılardır. Doğal bal arıların emekleri ile ortaya çıkan en mucizevi besinlerin başında gelmektedir. Bal genel olarak arıların çiçeklerin nektarını büyük bir özenle toplaması ve çalışarak bal haline getirmesi ile sofralarınıza ulaşır. Bu sayede de doğal bal içerisinde birçok vitamin, aminoasit, enzimler ve birçok yaşamsal madde de bulunmaktadır. Bu özelliği ile tamamen doğal bir şifa kaynağı olur ve sofralarınıza her zaman renk ve mutluluk katar.
Bal Çeşitleri
Bal çeşitleri hem balın yetiştiği topraklara, hem de balı yapan arıya göre değişmektedir. Ülkemizde en çok tüketilen bal çeşitleri ise çiçek balı, çam balı, lavanta balı, anzer balı, kestane balı olmaktadır. Ege bölgesinden gelen balların büyük bir kısmı çam ballarını ifade etmektedir. Özellikle Karadeniz’den anzer balı yaygın olarak kullanılmaktadır. Anzer balları özellikle ormanın tüm ferahlatıcı kokusunu da sofralarınıza ulaştıracak. ya da Doğu bölgelerinden çiçek balları ile damaklarınızı şenlendirmeniz mümkün. Bal çeşitleri oldukça zengin olduğu için birbirinden farklı aromaları da tek bir kavanozda bulmanız mümkün. Genel itibari ile arılar birbirinden farklı çiçeklerden topladıkları nektarı kullanmaktadır. Bu nektarların lezzet ve aromaları da birbirinden farklıdır. Ülkemizin iklim bereketi ve toprak zenginliği sayesinde de bal çeşitleri ve lezzetleri oldukça zengindir. Özellikle Akdeniz bölgesinde mevcut olan mandalina, limon ya da portakal ağaçlarının yoğun olması sayesinde narenciye balı üretilmektedir.