Kaliteli Bal Nereden Alınır?
Bal arıların bitki nektarlarından topladığı tatlı sıvıların, arıların çalışkanlığı ile sofralarımıza ulaşmasıdır. Arıların vücudunda salgılanan bazı enzimler sayesinde oluşan besin maddesi, oldukça şifalıdır. Bal, eski medeniyetlerde şifa amacıyla kullanılırdı. Günümüzde ise kahvaltıları, tatlılarımızı ve sofralarımızı tatlandırmak amacıyla vazgeçilmez lezzetler arasındadır. Bal üretimi arılar için oldukça zorlayıcı ve meşakkatli bir iştir. Bal üretimi genel olarak yüksek emek ister. Yaklaşık olarak 500 gram bal üretmek için 17 bin arının, 10 milyondan fazla çiçek gezmiş olması gerekmektedir.
Doğal Bal
Doğal bal en sağlıklı ve en lezzetli baldır. Doğal bal şudur; arıların çiçek nektarlarından topladıkları besinleri kovanlarında kendi halinde işlemesidir. Şayet arı yetişirken, beslenme döneminde çiçeklerden nektar toplamasına izin verilmez ve şeker verilirse, bu bal da doğal olmaz. Türkiye, doğal bal konusunda oldukça güçlü ülkelerden biri. Doğru yetiştiricilik sayesinde balın doğalını ve en lezzetlisini de bulabilirsiniz. Sahte ballarda glikoz kullanılmaktadır. Bu ürünler içerisinde mısır şurubu ya da bal esansları kullanılır. Sahte bal hem sağlık için zararlı hem de lezzet bakımından yetersizidir.
Bal Çeşitleri
Bal çeşitleri balların üretildiği coğrafi konuma göre belirlenmektedir. Örnek vermek gerekirse en çok bal yetişen bölgelerimizin başında Doğu Anadolu gelmektedir. Bu bölgede en çok yetişen bal ise çiçek balıdır. Çiçek balı dışında en sevilen bal çeşidi ise elbette kestane ve ıhlamur ballarıdır. Anzer balı da Karadeniz bölgesinde yaygın olarak yetişen bal çeşitleri yer almaktadır. Bu bal çeşitleri dışında özellikle çam balları da tercih edilmektedir. Çam balları genel olarak Ege bölgesinde yetişmektedir. Kızılçam ve Karaçam ormanlarındaki çiçeklerden toplanan çiçek nektarları ile sofranızda çam balının esintilerini bulabilirsiniz.