Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır?
Gerçek zeytin Ege’nin incisidir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan zeytin, yeşil ve siyah olarak iki renktedir. Zeytin, zeytin ağacının meyvesi olarak yetişir. İki cins zeytin de aynı ağaçta yetişir ancak farklı zamanlarda toplanır. Zeytinin olgunlaşması sayesinde farklı renkler elde edilir. Zeytin olgunlaştıkça, rengi farklılaşır. İlk olarak zeytin meyvesi yeşildir ve oldukça sert bir yapıdadır. Ekim ayının başında ise sarı renge dönerek olgunlaşır. Sarıya dönen zeytinler yeşil zeytin için toplanır. Kırma ya da çizik yeşil zeytin olarak bu zeytinler kullanılır. Fakat aylar geçtikçe sarı zeytinler mor renge dönmeye başlar.
Siyah Zeytin
Siyah zeytin kahvaltılarda, mezelerde yani kısaca sofralarımızda mutlaka bulunması gereken detaylardır. Türk kültürü için oldukça önemli bir yere sahip olan zeytin seçerken de bazı hususlara dikkat ederek seçim yapmanız gerekir. Genel olarak sele zeytinler uzun süre tuz içinde kalır. Bundan dolayı da zeytin satın aldıktan sonra en az iki kez yıkamak temiz suyla yıkayıp tuzunu almanız gerekir. Şayet siyah zeytin özellikle size tuzlu gelmiş ise bir akşam öncesinden sirke içinde de bekletmeyi de tercih edebilirsiniz. Bu detayların yanı sıra siyah zeytini suda bekleterek de içindeki tuzun azalmasına destek olabilirsiniz. Ekim ayının ortalarından itibaren zeytinler toplanmaya başlar. Yeşil zeytin ve siyah zeytin aynı ağaçta meyve vermektedir. Ancak farklı zeytinler, farklı olgunlaşma döneminde toplanır. Zeytinler arasındaki renk farklılıkları, zeytin meyvesinin olgunlaşma dönemi ile ortaya çıkmaktadır. Farklı renkler, zeytinlerin farklı aylarda toplandığını göstermektedir.
Zeytin Çeşitleri
Zeytin çeşitleri zeytin meyvesinin hangi olgunlaşma döneminde toplandığına göre değişmektedir. Yeşil zeytin, siyah zeytinin ham formunu ifade eder. Genel itibari ile lezzet ve toplanma döneminde göre farklılıkları ortaya çıkmaktadır. Yeşil zeytin, ham olarak toplanır, siyah zeytine kıyasla çok daha az tuzludur. Zeytin yeşil zeytin olarak kullanılacak ise olgunlaşmadan toplanan zeytinlerdir ve daha tuzlu suda bekletilir. Ardından hamlığının acısı alınır ve salamuraya yatırılır. Bu özelliği ile yemeye de uygun bir forma ulaşır. Yeşil zeytinin yenecek duruma gelebilmesi için 3 ay bekletilmesi gerekmektedir. Fazla tuzlu gelen zeytinleri temiz suda yıkamanız yeterli olacaktır.